Ciało ludzkie jest niezwykłe na wiele sposobów. Ma jednak swoje ograniczenia, takie jak niezdolność do produkcji witaminy C. Jest to związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Witamina C znajduje się w wielu owocach i warzywach, w tym jabłkach, kiwi, truskawkach, papryce i kapuście. Zalecane dzienne spożycie witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.
Witamina C zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych
Jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu. Przeciwutleniacze to cząsteczki wzmacniające układ odpornościowy. Działają, chroniąc komórki przed szkodliwymi cząsteczkami lub inaczej zwanymi rodnikami. Jeśli rodniki zaczną się gromadzić, mogą promować stres oksydacyjny związany z wieloma chorobami przewlekłymi.
Witamina C może utrzymać ciśnienie krwi na smyczy
Wysokie ciśnienie krwi naraża Cię na choroby serca, które są główną przyczyną zgonów na świecie. Istnieją badania, które pokazują, że witamina C pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dotyczy to nie tylko zdrowych dorosłych, ale także tych, którzy mają problemy z ciśnieniem krwi.
Witamina C może obniżać poziom kwasu moczowego we krwi i zapobiegać atakom dny moczanowej
Dna występuje, gdy we krwi jest za dużo kwasu moczowego. Jest to produkt uboczny ludzkiego ciała. Na wysokich poziomach może krystalizować i gromadzić się w stawach. W jednym badaniu stwierdzono, że ludzie, którzy spożywali witaminę C, mieli znacznie niższy poziom kwasu moczowego we krwi niż ci, którzy witaminy nie przyjmowali.
Witamina C pomaga zapobiegać niedoborowi żelaza
Żelazo jest ważnym składnikiem odżywczym, który pełni kilka funkcji w organizmie. Jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie. Suplementy witaminy C mogą pomóc poprawić wchłanianie żelaza z pożywienia. Pomaga przekształcać słabo wchłaniane żelazo, na przykład z roślin. Jest to szczególnie konieczne dla osób, które nie jedzą mięsa. Mięso jest największym jak dotąd źródłem żelaza.